get-fit-eat-healty-lose-weight

Handen på hjärtat, du har bestämt dig för att gå ner i vikt och börja träna – Vad gör du? Drar ut på långa promenader/löppass och drar ner på maten utan att förändra innehållet i den, eller tar bort allt utom sallad?

Vad händer då på vågen? Först en hel del, sen inte ett dugg. Vätskan i kroppen är borta, det är allt. Men du fortsätter träna och äta i minskad mängd. Kroppen är nu inställt på läge ”svält” och lagrar allt den kan för de ”dåliga tiderna” som råder.

Har du hört påståendet; ”80% är kosten och 20% är träning”? Men vad betyder det? I enkelhet; Det gäller att äta smart. Balansera Fett, kolhydrater och protein. Och vitaminer, mineraler och fibrer såklart! Kroppen behöver allt, till och med fett och kolhydrater. För när vi tränar så kommer vår förbränning i gång och det vi förbränner först är kolhydrater (energi), och när kolhydraterna och fettet i maten är färdigt förbrända börjar vi ta av de lagrade fettcellerna i kroppen, det är då vår viktminskning sker av träningen.

Medans vi tränar så bryter vi ner muskler, och bygger upp dom igen efter varje träning med protein – och det måste vi också tillföra genom det vi äter för det är inget ämne kroppen skapar själv. Proteiner finns naturligt i kött, fågel, fisk, nötter, bönor, linser m.m.

Sammanfattningsvis; Om vi tränar hårt, men går hem och äter tårta, chips och läsk. Då går all förbränning till att förbränna de kolhydrater och fett vi stoppat i oss, och kanske har vi inte tränat tillräckligt för att förbränna det som vi stoppat i oss. Ja, då bygger vi fler fettceller. Därför är det fullt möjligt att gå upp i vikt (fett) utan att bygga mer muskelmassa fastän man tränar. Maten måste balanseras.

Maten är viktigare än själva träningen – för viktminskning. Vi måste lära/träna på att stoppa i oss korrekt mängd och blandning av näring för att utnyttja träningens förbränning optimalt. Ganska logiskt när man tänker efter, eller hur!?

Och kom ihåg — All träning som blir av är bättre än den som aldrig sker!