Träning, mål och resultat. Kosten och viljestyrkan för att lyckas, hoppas dela med mig av min motivation och inspiration. Från soffpotatis till frisk löpare. Kortfakta; 45år, Gift från Eskilstuna.

Jag vet inte ens när det började… när tog jag beslutet eller varför tog jag beslutet, eller hur tog jag beslutet? Jag antar att jag skulle kunna skriva en bestseller om jag visste det.

Jag vet i alla fall vad som blivit annorlunda. Beslutet förresten, det låter så definitivt. Som en avgrund. Det är inte så dramatiskt. Jag fortsatte på inslaget nytt spår med träning och mat för att jag mådde bättre av det…

Där jag befann i livet året 2015 kan säkert vara ett genomsnitt för en Svensson. Slarviga matvanor, sittmärken i soffan framför TV:n och alldeles för lite sömn i kombination med hög arbetstakt. Jag säger slarviga matvanor för att de var inte dåliga. Jag hade alltid möjligheten att göra ett val till ”bra” matval istället, men gjorde inte det. Varför? Vet inte. Visste jag även det, skulle det vara bestseller nummer 2.

Mina utmaningar som jag skulle ta tag i låg i övervikt som enligt BMI skalan inte var övervikt – det var fetma(!). 172 centimeter lång med 108 kilogram vikt. Den andra utmaning var rent medicinsk, jag kom i början av 2016 att diagnostiseras med diabetes typ2. Typ 2 är den diabetes som du orsakar själv, och inte ska förväxlas med Typ 1 som den som drabbas inte kan rå för.

I backspegeln så var det ganska många livsstilsförändringar som kom att ske inom en tolvmånadersperiod. I maj 2015 slutade jag att snusa efter 30(!) år, kom ihåg då att jag är idag 45 år. Kanske det var där allting började!? Än idag, mer än två år senare, har jag inte tagit en enda prilla sen jag slutade. Jag drömmer om det ibland, jag längtar efter det när jag känner doften av en färsk lössnus. Men jag är så glad att jag blev av med den eviga känslan av stressen -”Har jag jag snus med mig?

Motivation hjälper dig att börja, vanan får dig att fortsätta. I början när allting tar emot, gör ont, sitter illa på kroppen och man känner för att skita i allt. Det är då motivationen är A och O. Man måste finna den för att ta sig igenom starten. Min motivation har jag funnit i statistik, vänner och min familj och främst min fru Eeva. Med hennes små ord av uppmuntran och inte allt för stora utspel om mina tokerier som jag provat på vägen fram till idag (kommer hinna med flera).

Men jag ska inte utlämna källan till motivation som jag hittar hos helt tidigare okända människor, runt om i världen, på Instagram. Underbara människor som delar med sig av sina livs- och viktresor, idrottspersonligheter och helt vanliga personer som jag själv som delar med sig. Jag har träffat några av personerna jag följer och jag är glad att de är ”samma” människor utanför min smartphone. Jag började min profil @mybuttkicker utan att publicera mitt namn i profilen, jag ville vara inkognito. Varför? Kanske för att rädslan för att misslyckas med min utmaning var stor. (Samtidigt var det så att jag själv irriterat mig på andra som publicerat sina träningar i sin ”vanliga profil på Facebook och Instagram = bli påtvingad hejaklack.)
Men några månader gick och min livsstilsförändring började bli en vana. Nu var jag självsäker nog att publicera mitt namn. Det tog inte länge innan några vänner hittade min profil, sen några till, och började ge mig hejarop och uppmuntran i kommentarerna, helt frivilligt! Det har också stärkt min motivation i vanan när allt känts som en uppförsbacke.

Den hittills största utmaning och framgången är deltagandet och genomförandet av Helsingfors halvmaraton. Det här filmklippet var en livesändning på Facebook när vi, jag och min vän Tony (@gratland72) precis hade passerat mållinjen. Total lycka.

 

Om min diabetes typ 2. Jag blev från början ordinerad tre tabletter om dagen. Frukost, lunch och middag. Började läsa omgående om vad som var orsaken, vad jag kunde göra för att bli bättre. Jag hittade även artiklar: Diabetes typ 2, en reversibel sjukdom. Reversibel = backa, gör om gör rätt. Diabetes typ 2 kan du blir frisk ifrån. Att du tog dig dit själv betyder att du kan ta dig därifrån själv också. Från det jag förstod detta har jag jobbat med mig själv, min mat, min träning och till och med min sömn för att bli frisk. Nej jag är inte frisk ännu, men sedan maj äter jag bara en tablett om dagen och har klockrena blodsockervärden. I augusti ska jag på kontroll och hoppas att jag ska få besked om att… Återstår att se.

Min träning, jag säger det mesta på min Instagram och vill du följa mig och dela dig av din resa så ses vi där! www.instagram.com/mybuttkicker

Ta hand om dig!
Mikael Leppänen

mikael@mybuttkicker.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *