Träning, mål och resultat. Kosten och viljestyrkan för att lyckas, hoppas dela med mig av min motivation och inspiration. Från soffpotatis till frisk löpare. Kortfakta; 45år, Gift från Eskilstuna.

Ger löpbanden felvisande resultat, och är vi inte riktigt så bra som panelens siffror visar? Läste precis en undersökning att på milen är löpare i genomsnittet 90 sekunder långsammare i verkligheten än på löpbandet.

Lite som ett tv-spel, det är inte så många variabler att ta hänsyn till; vind, temperatur, nederbörd, underlag och stigningar.

Årets första löpning utomhus här hemma i 2°C och 23 kmh vind på grusade trottoarer skvallrade om sanningen. Jag är snabbare på löpbandet. Förutom de här faktorerna så var det klädseln, hur klär man sig i ett blåsigt plus tvågradig väder, helt fel förmodligen. Jag höll på att att ge upp av värmeslag efter två kilometer, så det påverkade väl också. Min 6.7 kilometers runda avverkades i 6:11 tempo, ca 25 sek/km långsammare än bandet.

Men det går att träna mer ”realistiskt” på löpbandet. Förbereda sig inomhus i sköna värmen för vårens lopp. Lägg till 1 grads lutning på löpbandet om du är en normal löpare, eller 2 graders lutning om du är över genomsnittet tränad löpare. Detta är för att kompensera för rörelsekraften i framåtrörelsen som tillkommer vid vanlig löpning.

Men glöm inte träna i verkligheten med jämna mellanrum, vårens lopp kanske inte är på en ljummen vindstilla dag i jämn terräng.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *